Onderhoud teakhouten tuinmeubelen van Applebee

Onderhoud teakhouten tuinmeubelen

Teakhout heeft geen onderhoud nodig voor een langere levensduur. Het is wel nodig als u het hout mooi wilt houden. Teak heeft een hoge weersbestendigheid omdat het veel natuurlijke oliën bevat, die dienen als natuurlijke beschermingslaag. Dit zorgt er ook voor dat er geen corrosie ontstaat als het in aanraking komt met metaal. Teak heeft als het nieuw is een prachtige honingkleur. Onder invloed van uv-licht zal het hout verkleuren naar een mooie zilvergrijze patina kleur. Dit doet niks af aan de kwaliteit van het hout.

 

  • Teak niet behandelen: U kunt ervoor kiezen teakhouten tuinmeubelen niet te behandelen, in principe is het niet nodig. Het honingkleurige hout verkleurt dan na verloop van tijd naar een mooie zilvergrijze kleur. Het hout kan door ons klimaat een groene aanslag krijgen als er niks aan gedaan wordt. 

  • Teak wel behandelen: Teakhout wat geen onderhoud heeft gehad is ook vlekgevoelig. Dit kan een reden zijn om tuinmeubelen van teak hout toch wel te behandelen met onderhoudsmiddelen van AppleBee en Yoi Outdoor Furniture. Kom naar Van de Pol Meubelen voor advies of lees hieronder hoe u dit het beste kunt doen! 
Onderhoud teakhouten tuinmeubelen van Applebee

Uw teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Voordat u teak tuinmeubelen gaat beschermen raden wij aan eerst schoon te maken met een Teak Cleaner .Bij aanschaf van nieuwe teakhouten tuin meubelen is dit niet nodig. De cleaner reinigt het hout en verwijdert algen en schimmels die in het hout zitten (die zichtbaar zijn als zwarte/ donkergrijze vlekjes). Als het hout erg verweerd is, dan eerst schuren met zeer fijn schuurpapier of een groene schuurspons. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

Laat het gereinigde meubel eerst 24 uur goed drogen voordat u verder gaat met het aanbrengen van beschermende teakolie of color restore (zie hieronder). 

Producten voor het beschermen van teakhout

Er zijn verschillende producten voor het beschermen van teakhout. Afhankelijk van uw voorkeur en de afwerking van uw teakhouten tuinmeubel, kunt u kiezen voor de volgende beschermingsproducten:

  • Het teak verkleurt naar grijs onder invloed van de ultra-violet stralen van de zon. Dit proces kan worden vertraagd door het teak te behandelen met Teak Color Restore Antique, dat unieke UV-absorbeerders en reflectoren bevat. Dit product zal de honingkleur langer behouden.
  • Heeft u de voorkeur aan de zilvergrijze patinakleur, dan raden we voor de bescherming Teak Shield aan.
  • Nieuw is Teak Color Restore Coastal dat de coastal finish van teakhout op kleur houdt.
    Na het behandelen zijn uw tuinmeubelen beschermt tegen zon, regen en sneeuw en kunt u ze dus gewoon buiten laten staan, ook bij regen.

LET OP: Heeft u een tuinmeubel met geolied of gesealed teakhout? Gebruik dan nooit direct Color Restore Antique zonder eerst Teak Cleaner te hebben gebruikt. Dit zal een matig eindresultaat opleveren. Door eerst de cleaner te gebruiken zult u hiermee eerst de olie en/of het vuil verwijderen en het hout gelijkmatig bleekbruin maken, voor een mooi gelijkmatig eindresultaat. 

Wat als uw teakhouten tuinmeubel al donkergrijs is geworden?

Als u de kleur wilt herstellen naar het natuurlijke zilvergrijs, dan gebruikt u eerst Teak Cleaner om het hout schoon te maken en de kleur te herstellen. Vervolgens brengt u Teak Shield aan om de zilvergrijze kleur langer te behouden.
Vindt u de honingkleur van teak mooier? Gebruik ook dan eerst Teak Cleaner en vervolgens Teak Color Restore Antique.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het schoonmaken of onderhouden van uw teakhouten tuinmeubelen? Bekijk ook de FAQ over het onderhouden van teak tuinmeubels van AppleBee. Neem gerust ook even contact met ons op of kom langs in onze tuinmeubelwinkel in Bilthoven vlakbij Utrecht. We adviseren u graag!